Thursday, 6 March 2014

BREAD BUTTER PUDDING



PUDING ROTI DAN SOS KASTAD





Dah lama tak update resepi dalam blog ni. Al-maklum sejak lappy down sebab ternak baby virus. As request dari member nak resepi. Ha nah... :D

Bahan-bahan:


Puding Roti
  • 7-8 keping roti 
  • 500 ml fresh milk/ 2cwn* 
  • 4 sudu besa gula halus* 
  • 2 biji telur* 
  • 1 sudu teh esen vanila* 
  • 1 sudu kecil serbuk cinnamon* 
  • 2 sudu butter (cairkan)
  • 3 sudu besar kismis (sy letak choc chip, kismis & almond chop)
*satukan bahan bertanda (*) dalam mangkuk berasingan

Sos Kastard
  • 1 tin susu cair
  • 1/4 tin air (guna tin susu cair tadi)
  • 2 sudu besar tepung kastad
  • 2 sudu besar gula

Cara-cara
  1. Koyakkan roti dan masukkan ke dalam mangkuk/bekas/loyang.
  2. Masukkan butter cair ke atas roti dengan serata.
  3. Tuangkan bahan yg bertanda (*) tadi ke atas roti.  Biarkan terendam dan meresap seketika.
  4. Taburkan choc chip, kisimis & almond chop.
  5. Bakar pada suhu 180c selama 30 minit atau sehingga masak.
  6. Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat. (kepekatan ikut selera masing2)
  7. Tuang ke atas puding roti tadi. 
*Jika mahu sejuk, masukkan puding roti dan sos kastad ke dalam peti sejuk sementara.





No comments:

Post a Comment